OSZI – hús

Az “OSZI – hús” garantálja a nitrit mentességet és minden más kártékony anyagot amire nincs szükségünk az ételeink elkészítéséhez.                  Jöjjön el hozzánk és kóstolja meg.

Salétrom az ételeinkben – rákkeltőt eszünk!

Van olyan közöttünk, aki nem hallott volna a nitritről? Ott van szinte minden kolbászban, felvágottban. És olyan, aki tudja, mire való és mit okoz a testünkben? Most egy megdöbbentő cikket fog olvasni arról, milyen elképesztően káros, sőt rákkeltő anyag a nitrit és a nitrózamin.

A kedves Olvasó meg szokta nézni a bolti kaják összetevőinek címkéit? Ellenőrzi, mit eszik meg?
Nos, sokan nem adnak elegendő súlyt a bolti élelmiszerekben található adalékanyagoknak, különféle E-számoknak. Talán azért, mert túl sok van belőlük és túl nagy a homály velük kapcsolatban, hogy melyik káros, melyik nem.

Ebben a cikkben egy olyan vegyszerről olvashatnak, aminek egészségkárosító voltával kapcsolatban semmi kétség vagy vita nem áll fenn: a nitritről, azaz a salétromról van szó.

Hogy kerül az ételeinkbe salétrom?

A nitrit egy elképesztően erős vegyi anyag, közismert néven: salétrom. Salétrom az ételben? Igen, salétromot tesznek az ételeinkbe!

A nitrit leginkább nitrites pácsóként van jelen a húsárukban, legyen a kolbász vagy felvágottak. Hogy miért? A húsfeldolgozó cégek azzal védekeznek, hogy a nitrites pácsó az egyetlen lehetőség arra, hogy megakadályozzuk a botulizmus kialakulását.

Hogy mi is az a botulizmus? Nos, egy rendkívül ritka bakteriális fertőzés – igen ritka, ám veszélyes lefolyású betegség.

Kinek jó ez?

Az érvelésükkel az a kis gond, hogy a hagyományos húsfeldolgozás során tökéletesen ki lehet védeni ezt a problémát – ahogy ez az emberiségnek sok ezer éve óta sikerült is.

A húsok hagyományos feldolgozása (szárítás, füstölés, stb) tehát megfelelő módja a hús idő előtti romlásának, illetve különféle fertőzések megakadályozásának.

Akkor vajon miért ragaszkodnak a gyártók a nitrites pácsó ilyen nagyarányú alkalmazásához?

Nem kell messzire menni a válaszért: ez éri meg nekik. A nitrites pácssó ugyanis segít a tartósításban, pirosas, élénkebb hússzínt kölcsönöz a húsnak (akkor is, ha már nem friss), és ez a „csodaszer”képes a hosszú érlelési folyamatot akár néhány órára lerövidíteni. Tiszta sor, nem igaz?

Mi a nagyon nagy gond a nitrittel?

Amennyire megéri a nitrites pácsó a húsfeldolgozó üzemeknek, annyira nem éri meg nekünk, fogyasztóknak – és akkor még nagyon finom volt a megfogalmazás.
Sok adalékanyaggal kapcsolatban van polémia, hogy károsak vagy nem károsak az emberi egészségre nézve – de a salétrom, és főként a nitrites pácsó egyértelműen nagyon káros.

Nézzünk néhány példát arra, mit művel a nitrit a szervezetünkben:

1, Allergiát válthat ki
Azoknál a személyeknél, akik allergiásak a nitritre, allergiás rohamokat indukálhat. Ennek jelei lehetnek az étkezést követő 20-30 percben például erős fejfájás, szédülés, fülzúgás, gyengeség. Az USA-ban erre külön kifejezést alkottak, ez a „hot-dog-head ache”, azaz virsli fejfájás.

2, Vetélést, halva születést okozhat
Amikor tengerimalacok tápjába nitritet adagoltak, ugrásszerűen megnőtt a vetélések és a halva születések száma! És ez nem minden: klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az embernél is hasonló folyamtatokat indukál a nitrit: azaz megnő a vetélés kockázata.

3, Mutagén, azaz rákkeltő hatású

A legvégére hagytam a legdurvább hatását a salétromnak. A nitrit erős mutagén – azaz képes megváltoztatni a sejtek DNS szerkezetét, – más szóval a nitrit rákkeltő vegyület!

A nitrit az emésztőrendszerünkben, főként a gyomrunkban nitrozamin nevű vegyületté alakul át, ami klinikailag igazoltan rákkeltő. Leginkább vastagbél-, gyomor-, hasnyálmirigy-, illetve húgyhólyagrákkal hozható összefüggésbe.

Mit kell tudni a nitrózaminról?

A nitrózamin alapjában véve nem létező vegyület a természetben, hanem a nitrit elfogyasztása után a testkünkben reakcióba lép más anyagokkal és nitrózaminná alakul át.

Leginkább akkor keletkezik a nitriózamin, amikor magas hőmérsékletes sütjük a húst, például sütőben, mikróban, vagy akár grillen.

Hol találkozhatunk nitrites pácsóval?

Csak próbaképpen nézzük meg egyszer, mennyi húsáruban ott van a nitrit, vagy a nitrát – minden húsárú csomagolásán fel kell tüntetni a pontos összetevőket!

Néhány példa hol találkozhatunk velük:

– kolbászokban,
– sonkákban,
– felvágottakban,
– májasokban,
– húskonzervekben,

Láthatjuk, hogy rengeteg esetben találkozhatunk nitrittel kezelt húsáruval, gyakorlatilag napi szinten fogyasztunk belőle.

Mit tehetünk?

Azzal nem tudunk semmit tenni, hogy a húsfeldolgozó üzemek rengeteg vegyi anyagot kevernek az élelmiszereinkbe, – melyek közül számos kimondottan káros vagy rákkeltő.

1, Arra hiába várunk egyelőre, hogy megváltozzon ez a gyakorlat. Változni nekünk érdemes! Hogyan?

2, Nem muszáj vegyszerezett, rákkeltő anyagokkal készített ételeket vásárolnunk, sem elfogyasztanunk.

3, Nézzük meg minden alkalommal az összetevőket tartalmazó címkéket és döntsünk felelősségteljesen a vásárlást illetően.

forrás: www.happywoman.hu weboldalról származik a cikk, http://www.happywoman.hu/?s=sal%C3%A9trom&post_type=post

Szerencsére számos helyen kaphatóak már hagyományos módon, hosszú füstöléssel készített kolbászok, sonkák, májasok. Keressünk jó forrásokat – ezzel magunknak is és a kistermelőknek is jót teszünk.

Az “OSZI – hús” garancia a hagyományos technológiára….mert én tudom, hogy mit eszem, és ÖN?…